top of page

                          ILONA VAN RUIJVEN

Jathara betekent buik en baarmoeder in het Sanskriet. In mijn leven en werk als therapeut vormen de baarmoeder en vrouwelijke cyclus  een rode draad.

Tijdens een rondleiding in een ziekenhuis in Kahama, Tanzania, zo’n 25 jaar geleden, vroeg een vroedvrouw of ik mijn handen op de buik van een zwangere vrouw wilde leggen. Het raakte mij dat de ligging van het kind en de zwangerschapsduur zo precies met de handen bepaald konden worden. Ik  wist: ‘Dit is wat ik wil’.

 

Ik studeerde verloskunde en legde me verder toe op het doorgronden van de vrouwelijke cyclus en de thema’s daar rondom. Zo studeerde ik Shiatsu en volgde vele trainingen, waaronder  VLOW® borstweefsel therapie. Ook zijn de gesprekken met vrouwen en mijn eigen vrouw-zijn, waardevolle bronnen van kennis en ervaring in mijn werk als therapeut. Mijn eigen menstruatiecyclus neemt daarin een belangrijke plek in.

Door de pijn - vanaf menarche (eerste menstruatie) – ben ik me gaan verbinden met de  maandelijkse cyclus. Ze nodigt me keer op keer uit om werkelijk trouw te zijn aan mijn eigen natuurlijke levenstroom. 

 

Samen met mijn partner, bewandelde ik een lange weg om mijn eigen kinderen te baren. Mijn intensieve reis ging langs hoop, verlies en diepe rouw.  De ruimte die mijn ongeboren kinderen me geven, nodigt me uit om geboorte te geven aan mezelf.  

 

Het werken met vrouwen is een blijvende bron van scholing, ontwikkeling en inspiratie. Het is mijn passie om vrouwen te verbinden, met hun eigen kracht en levensenergie.

bottom of page